Loading..
For shipping to United States, please visit our Lisca English store.

Чести прашања

Како оптички да ја корегираме линијата?

Најдобро време за купување на костим за капење е тогаш кога има голем избор, но најважен е кројот. Костимот за капење мора да прилега убаво и да ја корегира линијата. Имам големи гради... треба да се опфатат со вистинската корпа со што ќе добијат убав облик и убаво би прилегале со телото. Во овој случај има модел кој во градниот дел има дополнителна ликра која ја зголемува неговата цврстина.

Имам мали гради... дополнително може да се нагласат со правилен избор на моделот (push-up градник, градник со гел, обликувани пенести корпи) и отисок во јаки бои, набори и слични нагласоци на градниот дел.

Имам силни бедра... за да добиете убав изглед, ножниот изрез на костимот за капење мора да биде опфатен во делот на превиткување. Имам широки колкови... колковите ќе ги смалиме со избор на модел кој преку нив има темна боја, со што погледот ќе се пренасочи на деколтето.

Имам тесни колкови... ќе ги нагласите со избор на посилни бои во висина на колковите.

Имам широка половина... ќе ја смалите со шавови кои ја нагласуваат линијата на телото, и костим кој е комбиниран со контрасни бои на двете страни.

Кое е значењето на бојата при купувањето на костим за капење?

При купувањето на костим за капење треба да размислите за бојата.

Морате да знаете дека силните бои на сонце, па и во базените се помалку забележливи, отколку во продавница.

Изборот може да биде посмел, земајќи го предвид темпераментот и тенот кој на сонце ќе потемни. Ако имате потемен тен, изборот на бои не би требало да биде проблем, додека светлиот тен бара поинтензивни бои.

Како да изберете вистинска големина на костим за капење?

Познавањето на Лисца во областа на функционалната долна облека е вградено и во костимите за капење така да секоја година во колекцијата на костими за капење има на располагање од A до F корпа, со посебна грижа за големите корпи.
Погледнете ги упатствата за мерење. 

Кои материјали ги користи лисца за изработка на костимите за капење?

Заедничка карактеристика на сите материјали кои се користат во изработката на костими за капење е тоа што не впиваат вода и брзо се сушат. Се разбира нивната клучна карактеристика е еласатичноста. Тие мора убаво да прилегаат на телото во вода и на суво. Она што со носењето ќе се рашири, мора да се врати во првобитен облик со што се обезбедува удобност и слобода при движењето.
За костимите за капење многу е важен еластомерот, кој се одликува со голема еластичност.

За обезбедување на адекватност и функционалност на костимот за капење многу се важни поставите.

За преглед на најважните влакна кои се користат за изработка на плетива и ткаенини, како и за долна облека, костими за капење, пижами, така и за маици, блузи, кликнете.

Како да ги одржувате костимите за капење?

Како оптички да ја корегирате линијата?

Имам мали гради... постојат многу различни т.н. push-up градници со кои ќе можете да си помогнете, кои деколтето оптички ќе го зголемат со раскошни, големи жакарди и чипка на корпата. За мали гради добро е чипката секогаш да биде подставена со непроѕирен материјал.

Имам големи гради... оптички ќе ги намалите со корпи кои се од чипка и се со широки прерамки.

Имам широки колкови... одберете чипка или проѕирни додатоци на страничните делови на килотите со ножен изрез.

Имам тесни колкови... предлагаме килоти со непроѕирен материјал со низок ножен изрез или со продолжени ногавици кои оптички шират.

Имам широки бедра... Непроѕирниот материјал дава ефект на оптичко смалување. Инаку, за широки бедра наменети се високи ножни изрези или мидер со ногавици. Витките бедра убаво ќе се нагласат со килоти со продолжени ногавици – пенти килоти.

Имам истакнат стомак... треба да изберете модел на долна облека како што е корзелетот и килотите со висока чипка над предниот ножен изрез, чиј основен материјал е во облик на триаголник.

Потребна ми е долна облека за поголеми броеви... за изработка на овие модели се користи еластичен и богато ткаен материјал кој го задржува својот облик. За да бидете забележани користете прерамки за корзелетите и градниците кои со својата ширина и еластичност не ја затегаат кожата и даваат потполна поддршка на корпата.

Како да одберете долна облека за различни прилики?

Колку долна облека ќе и треба на една жена зависи од нејзините навики, потреби, желби и финансиски можности. Иако тоа е индивидуално, проценето е дека на секоја жена и требаат најмалку пет основни градници и десет основни килоти за секојдневна употреба, а со тоа и уште неколку корзелети/боди или маички со градник. А секоја жена се чувствува посигурно кога има сет за посебни прилики.

За секој ден
За секојдневна употреба најсоодветно е да се користи долна облека во која жената ќе се чувствува удобно и која е лесна за одржување (материјал од памук, модал и микро плетиво). Препорачуваме: комплет од градник и килоти, боди, корсет.

За заводливи моменти
Долна облека од чипка и микро плетиво во различни бои за нагласена женственост. Препорачуваме: push up градник, градник со гел, стринг килоти и корсет (боди).

За посебни прилики
Овој тип на долна облека е направен од повеќе модерни и луксузни материјали како дополнување на горниот дел од облеката или пак се носи самостојно. Препорачуваме: корсет,бустие, торзелет, градник со менливи прерамки.

Корективна долна облека
Функционална долна облека која ја корегира вашата фигура, направена од повеќе компактни еластични и не-еластични плетива. Препорачуваме: финкционален градник, корсет, мидер.

За доилки
Наменети се за мајки кои ги дојат своите бебиња и чии корпи едноставно се откопчуваат. Направен е од памучно или чипкасто плетиво што го прави едноставен за одржување. Препорачуваме: функционален градник со корпа на откопчување

За оперирани
Градник од еластичен материјал со можност за вметнување на протеза. Препорачуваме: функционален градник, модел направен по порачка.

Правилно комбинирање на долна и горна облека?

Проѕирна блуза: долна облека во иста боја како и горната или во боја на кожа.

Фустан со деколте: градник со прерамки кои се вадат со соодветен облик и големина на корпите.

Припиен фустан: градник со безшавно обликувани корпи, стринг килоти/боди, мидер Припиени

панталони: бикини килоти, стриг килоти, боксерки

Какво е значењето на бојата при купување на долна облека?

До неодамна долната облека била бела, црна или во боја на кожа. Но, новите материјали, новите модни трендови на долната облека во боја донесоа разновидност и убавина. Боите кај долната облека постојано се менуваат и кај секоја нова колекција покрај задолжителните бела и црна боја, присутни се и серии со исклучително модерни нијанси.

Под тенка горна облека се препорачува градник во иста боја. Морате да знаете дека боите влијаат на расположението. Во табелата подолу се наведени неколку психолошки карактеристики за секоја боја.

Боја

Карактеристика

Позитивен ефект

Бела

Чиста и невина

Нагласува нежност и милост

Црна

Силна и заводлива

Нагласува елеганција и убавина

Црвена

Жива и енергична

Возбудува и поттикнува страст

Сина

Мирна и замечтаена

Смирува и дава чувство на слобода

Жолта

Топла и разиграна

Дава чувство на живост

Зелена

Прилагодлива и опуштена

Смирува, опушта и дава чувство на сигурност

Виолетова

Возвишена и раскошна

Предизвикува и заведува

Портокалова

Весела и чувствителна

Поттикнува желби

Кафена

Цврста и стабилна

Заштитува и поттикнува доверба

Сива

Срамежлива и елегантна

Дава чувство на смиреност и прилагодливост

Пастелни бои

Осетлива и префинета

Буди доверба и нежност

Како да изберете долна облека што ќе ви одговара?

Многу е важно долната облека да ја чувствувате како “втора кожа“, како да е направена по ваша мерка.

За жал, многу потрошувачки не се задоволни со својата долна облека. Тие буквално останале со ист број градник за цел живот (кај килотите преминувањето од број на број е вообичаено), иако промената на телото е забележителна по бременост, намалување на мускулната маса, олабавување на сврзното ткиво итн.

Како е дизајнирана долната облека Lisca И Cheek by Lisca?

Тим на дизајнери собира идеи од специјализирани модни саеми, модни ревии, стручна литература, симпозиуми, конференции и изложби. Кога ќе се изберат модните трендови, боите, мострите, основните и помошните материјали и продажбата, се формира концепт за асортиманот. Потоа се одредува патот кон линиите Lisca Fashion, Lisca Selection и Cheek by Lisca. Сличен процес за собирање на идеи е и кај костимите за капење и пижамите (кои се дизајнираат паралелно со долната облека), додека кај програмите на маици и блузи се внимава на модните трендови. Кога дизајнерот ги има основните информации, може да се започне со креирање на серијата. Скиците се цртаат компјутерски, по што следи избор на конечни модели кои ќе бидат срце на колекцијата. Во следната фаза, креаторот ги дава деталните инструкции на моделарот, како тој го замислил производот, и со нивна доследна соработка веќе половина од работата е завршена. Моделарот најпрво го прави основнот модел, кој служи како прототип. По него се крои првиот модел и се праќа во шивалната за мостри, кој потоа е тестиран од девојка. Откако ќе бидат направени потребните забелешки и поправки следи претставување на целата колекција на трговците. По изборот на моделите кои тие ги одбрале се започнува со производство. Значи, дизајнирањето на долната одблека е тимска работа во која учествуваат повеќе од 10 лица.

Кои материјали се користат за изработка на Долната облека?

За креирање на својата модна колекција на долна облека Лисца соработува со реномирани производители на квалитетни материјали наменети за носење непосредно на кожа. Еве еден интересен факт: за оптимален ефект на прилегање на градник, постојат повеќе од 30 различни материјали. Сите материјали се тестирани и имаат претходно одобрени сертификати за адекватност.

За преглед на најважните плетива кои се користат за изработка на долна облека, костими за капење, пижами како и за маици, блузи, кликнете.

Како да ја одржувате долната облека?

Ми пречи жицата во градникот. Што да сторам?

Градниците без жица (поддршка) се поделени на лесни и на оние кои изразено даваат поддршка. Првите се обично меки и всушност не ги обликуваат градите, туку само малку ги подигаат. Ги препорачуваме на жени кои имаат цврси гради, а ќе ги најдете во линијата Natural препорачани како секојдневна долна облека бидејќи се лесни за одржување, каде што е ставен акцент на памучните и природните влакна. Ако сте госпоѓа во зрели години, ве чека прилично широка понуда во линијата Класик, каде претежно има лесни градници без жица, како и градници со изразена поддршка, што значи дека се изработени од

Едната града ми е поголема од другата. Каков градник треба да носам?

Повеќето жени имаат една града поголема од другата, што посебно доаѓа до израз за време на месечниот цилкус. Во овој случај доволно е само да се продолжи прерамката на корпата на поголемата града, како би дошла во рамнотежа со другата. Некои жени го решаваат проблемот со вметнување на силиконска влошка во корпата на помалата града. Ако само сакате да ја прикриете асиметријата, носете градник со пенесто обликувана корпа.

Што да направам ако задниот дел на градникот оди нагоре?

Во овој случај градите не “стојат“ убаво и затоа препорачуваме да пробате градник со помал обем. На пример: ако вашиот градник со големина 90 D е преголем, треба да пробате помал обем – 85, но не и корпа D (бидејќи кај D корпата е помала). Посоодветно би било да пробате корпа Е со што ќе добиете градник со еднаква длабочина на корпите, а помал обем, така што закопчувањето ќе остане на свое место.

Прерамките ми се врежани на кожата. Што да направам?

Кај поголемите броеви прерамките се обично пошироки така да ја олеснуваат тежината на рамената. Најдобро држат подставените градници обложени со пена.

Моите гради се големи и меки. Што да сторам?

За такви гради наменети се пенесто обликувани корпи и двојно обликувани корпи до G големина со широки прерамки.

Како да го зголемите деколтето, односно да го направите заводливо?

Za takšne prsi so najprimernejše penasto oblikovane košarice in dvojno oblikovane košarice do G s širšimi mehko podloženimi naramnicami.

Кога да користам проѕирни прерамки?

Проѕирните, односно силиконските прерамки се наменети за носење под кошула, топ со тенки прерамки и маички без прерамки бидејќи се невидливи. Можеме да ги наместиме на било кој градник со менливи прерамки. На располагање се во повеќе ширини -12,15,18 mm. По потреба ги переме во млака вода или само ги пребришуваме. По употреба препорачливо е да се чуваат во темна вреќичка со што би го спречиле нивното пожолтување.

Како да го зголемите деколтето, односно да го направите заводливо?

За нагласување на деколтето можете да ги употребите силиконските влошки кои ги вметнуваме во корпата на градникот. Имаат една универзална големина. И ако се оштети перничето, нема опасност од разлевање, бидејќи содржината не е течност.

Кои материјали ги користи Лисца за изработка на блузи, пижами и ноќници?

Моделите на пижами и ноќници вообичаено се направени од 100% памук или мешавина од природни влакна (памук, вискоза, модал). Кај маиците најчесто е застапена еластична вискоза од природно потекло, а кај блузите мешавина од памук и други влакна. За преглед на најважните влакна кои се користат за изработка на плетива и ткаенини, како и за долна облека, костими за капење, пижами, така и за маици, блузи, кликнете.

Што можам да направам ако сум ниска и имам големи гради?

Обично, дамите со таква градба носат изразено затворени маици кои уште повеќе ја нагласуваат телесната асиметрија. Всушност, тие можат да си дозволат да носат длабок изрез кој оптички ја продолжува линијата и не остава впечаток дека градите се под брадата.

Можат ли блузите или маиците оптички да ги корегираат телесните недостатоци?

Секако. Повеќето модели привлекуваат внимание заради прикривањето на облините, но маиците не смеат да бидат прекомотни бидејќи оптички ќе го зголемат волуменот на телото. Спротивно на тоа, малите броеви на крупно тело изгледаат уште помали и со тоа го нагласуваат телото.