Loading..
For shipping to United States, please visit our Lisca English store.
09.12.2021

#LiscaInspire – Аndrejа : »Менопауза – далеку од било каква пауза!«

#LiscaInspire – Аndrejа : »Менопауза – далеку од било каква пауза!«
Андреја е во оние години кога некои ќе се прашаат како понатаму. Кога ќе почнат да си поставуваат ограничувања кои им ги налагаат годините. Но зошто?

Со вас го споделуваме нејзиното размислување – можеби ќе се пронајдете и ќе ви биде инспирација за тој период.


»Жена сум која оваа златна есен наполни златни т.е. брилијантни 55 години. Доаѓам од минатиот век, родена сум во годината на огнениот коњ по кинескиот хороскоп и во периодот на зодијачкиот знак Скорпија – пофатално здравје! Навистина во животот често ми се случуваат работи како за филмско сценарио. Можеби подоцна во животот ќе напишам книга, но засега не, бидејќи ми се случуваат многу интересни работи и навистина немам време. И мојот живот како и животот на другите е полн со подеми и падови по кои треба храбро да се чекори напред.

Lisca Inspire Andreja

Моето семејство е типично словенечко семејство: сопруг, две деца, куче и мачка. И додека со постариот син едвај излеговме од пубертетот, кај другиот син допрва не чекаат вистински предизвици со пубертетските хормони. Така што навистина немам време, ниту можам да си дозволам, да остарам. Во овој период текот на животот полека почнува да се смирува, но моите најблиски уште ми наметнуваат динамично темпо на живот.

Во исто време, јас сум жена која веќе сериозно флертува со периодот на менопауза, кој го нарекувам период на жешко лето кое уште трае и во овие есенски денови. Секоја жена која минува или поминала низ менопауза знае колку овој нов период од животот може да биде напорен и непредвидлив. Самите хормони т.е. нивното губење може да биде многу заморно. Уште посуптилен е делот кога жената почнува (или барем така мисли) да ја губи убавината, женственоста, грациозноста... И да, како одраз на менопаузата - речиси секаде ме следи лепеза на топли бранови.

»Ќе повторам уште еднаш: немам време да остарам или да кукам за менопаузата и не гледам на тоа како крај на женственоста. Вистината е дека телото повеќе не нé слуша како порано. На возраст од педесет, не можете да барате од вашето тело да функционира како што е на дваесет и треба да бидете свесни дека единствените константи во животот се промените на кои треба да се прилагодите.Затоа, периодот на менопауза го прифаќам како почеток на период посветен на себе за подобар стил на живот.«

Lisca Inspire Andreja

Мојата физичка и психичка состојба главно се должи на мојата кучка Лабрадор Бучка, која ми дава безусловна љубов, ми обезбедува секојдневни прошетки и прекрасни уживања за кои вреди да ги чистам влакната во станот. А нашата мачка Штефук е моја емотивна перница.

И треба да си средиш во главата дека не треба по секоја цена да водиш војна и драма во себе. Во ова спаѓа и илјадници пати повтореното- во животот малите и едноставни задоволства не потсетуваат дека сами треба да се погрижиме за сопствената радост и среќа. Ова се години кога човек станува помудар – барем така велат. Затоа сè помалку осудувам, судам, негодувам , а сè повеќе слушам у сочувствувам. Повеќе сакам да се заблагодарам да се насмевнам затоа што сум свесна дека секој со себе го влече својот мал приватен пекол.

Lisca Inspire Andreja

А сега за последната тема, која не е последна по важност - сексуалниот живот. Вистина е дека желбата за љубов повеќе не е толку силна. Но, ако сте компатибилни со партнерот и се надополнувате, со малку имагинација не треба да се пропушти вечерниот улов на добра љубов. Отсекогаш било познато дека мажите бараат леб и игри (такви и различни), а жените романса и додворување. Може да се каже дека сум старомодна, но доаѓам од минатиот милениум и тоа ми прилега.

Ние жените во овој период на менопауза ќе бидеме задоволни и самоуверени доколку се чувствуваме сакано, убаво и привлечно, а сепак секси, за што сме заслужни самите ние, а пред сé нашите партнери.

Затоа се колнам на љубовта и хуморот кои за душата се она што се срцето и белите дробови за телото! Менопауза – далеку од било каква пауза!

Ние мудрите жени во тој период од животот знаеме дека ако самите позитивно не си го зачиниме животот, тогаш нема кој ?! Освен Лисца, можеби?«

#LiscaInspire

Lisca Inspire Andreja