Материјали

Материјал/влакно Ознака Карактеристики
ПРИРОДНИ ВЛАКНА
БАМБУС   Потполно природни влакна – мешавина од бамбус и еко памучни влакна; пријатно чувство на ладење.
ПАМУК CO/BW Природно влакно од билно потекло–материјал кој добро впива. Може да се пегла и на повисоки температури. Со посебна обработка памукот може да добие сјаен изглед, се отстранува туткањето и се смалува собирањето.
СВИЛА SE Природен материјал со луксузен изглед, пријатен на кожата. Бара повеќе нега во одржувањето.
LAN LI Материјалот многу добро впива, има природен сјај. Може да се пере и пегла на високи температури.
ВЛАКНА ОД ПРИРОДНО ПОТЕКЛО
ВИСКОЗА VI Регенерирано целулозно влакно. Материјалот е пријатен на допир и благодарејќи на воздушноста е пријатен за носење.
МОДАЛ CMD Регенерирано целулозно влакно со голема цврстина и висок модул на еластичност во вода. Материјалот е пријатен на допир, помек е од вискозата и благодарејќи на воздушноста е пријатен за носење.
ACETAT   Модифицирана целулоза. Материјалот има благороден изглед, убаво паѓа и полн е на допир, малку се тутка. Се одржува на пониски температури.
ВОЛНА WO Спаѓа помеѓу природните протеински влакна од животинскопотекло – влакно од овца од различно потекло. Многу е хидроскопно – на себе може да
превземе и до 40% влага. Волната спаѓа помеѓу најлесните природни влакна и е многу елстична. Волната е материјал со најголема впивливост (до 33% без да почуствуваме дека е мокра); добар топлински изолатор (штити од мраз и топлина) и малку се тутка: бара посебна нега – рачно перење на ниска температура, нежна грижа и специјални средства за перење.
СОВРЕМЕНИ ВЛАКНА
ПОЛИАМИД PA, PA6, PA66 Синтетичко влакно, цврсто и издржливо, не се тутка. Одржувањето на ниски температури е едноставно.
ПОЛИЕСТЕР PES Синтетичко влакно, слично на волна, свила или памук. Полиестерот е цврст, издржлив, не се тутка и не се собира. Негата е едноставна, а и брзо се суши.
ЕЛАСТАН EL Материјал кој има висока растегливост и еластичност, во мешавина со други влакна се користи за производи кои се припиваат на телото.
ПОЛИУРЕТАН PUR Спаѓа меѓу хемиски влакна изработени од синтетички полимери. Полиуретанот е составен од ланец на органски единици поврзани со уретански врски.
Полиуретанските формулации се прават со широк спектар на крутост, тврдина и густина. Полиуретаните се користат за изработка на најразлични прилагодливи пени, подлоги, крути пени итн.
МЕТАЛНИ ВЛАКНА ME Металните влакна првенствено се појавуваат кај ткаенините и везовите. Со тек на време, значајно се промениле материјалите и начинот на изработка на влакната – денес најчесто се користат метални влакна од алуминиум.

Влезете во светот на долната облека и костимите за капење

Ќе ви откриеме една тајна.

Кога ќе се регистрирате за нашите е-новости за прв пат, ќе добите купон со попуст од 10%, кој можете да го искористите при купување во онлајн продавницата.

Со пријавувањето, ни дозволувате да ви испраќаме неделни електронски билтени, со кои  ќе бидете во тек со сите новости и промоции. Не грижете се, ние ги чуваме вашите лични податоци безбедни. Исто така можете да се откажете во секое време.

 

Твоја Lisca

ПРИЈАВА ЗА Е-НОВОСТИ
© 2022 Lisca d.o.o. Сите права се задржани.