Loading..
For shipping to United States, please visit our Lisca English store.
На нашата веб страница LISCA - Lisca e-shop, ние се трудиме да ја почитуваме вашата приватност и заштита на сите ваши лични податоци што ги собираме од посетителите кои ја користат нашата веб страница, а при секое собирање ЛИСЦА ДОО Скопје дејствува како контролор на личните податоци во согласност со Законот за заштита на личните податоци. Нашата веб страница користи колачиња, кои ни овозможуваат да Ви обезбедиме подобра услуга, и доставување на содржините и рекламите до вас додека ја користите нашата веб страница.

Оваа политика за колачиња (“Cookie Policy”) ги опишува видовите колачиња што ги користиме на веб страницата и целите за нивна обработка. Доколку имате прашања, ве молиме да не контактирате на [email protected]. За повеќе информации за заштита на правата на приватност во нашата компанија, Ве молиме да ја прочитате нашата Политика за приватност. Политика за приватност. Доколку имате прашања околу политиката за приватност можете да го контактирате овластеното лице за заштита на личните податоци Јулијана Казакова Казанџиска, контакт е-пошта: [email protected]. Внимателно прочитајте ја оваа политика за колачиња за сите детали околу користење на колачињата и информациите што ги собираме за вас и од вас.

ДЕФИНИЦИЈА НА КОЛАЧИЊА
Колачињата (cookies) се мали текстуални датотеки, кои се сместуваат во Вашиот компјутер или мобилен телефон од страна на веб страниците кои ги посетувате.
Колачињата се користат многу често од сопствениците на веб-страниците со цел да се олесни функционирањето на веб-страницата или да се запомнат вашите активности и преференции, за да се обезбеди персонализирана/приспособена содржина на веб-страницата и за да се прикаже нејзината навигациска историја. Овие текстуални датотеки може да бидат прочитани од веб-страниците што ги посетувате и да помогнат во вашата идентификација кога повторно ќе ја отворите веб-страницата.

Колачињата поставени од сопственикот на веб-страницата или од провајдерот на услуги (во овој случај Лисца ДОО Скопје се нарекуваат „колачиња на првата страна“. Колачињата што се поставени од други страни, а не од сопственикот на веб-страницата, се нарекуваат „колачиња на трети страни“.

Постојани колачиња: овие колачиња остануваат на уредот на корисникот за временски период определен во самото колаче. Тие се активираат секој пат кога корисникот ќе ја пoсети веб страницата која го има поставено тоа колаче.

Колачиња за сесија: овие колачиња им овозможуваат на операторите на веб страниците да ги поврзат дејствијата на корисникот за време на сесијата во прелистувачот од каде пристапува корисникот. Сесијата почнува кога корисникот го стартува прозорецот од прелистувачот и завршува кога ќе го затвори прозорецот од прелистувачот. Колачињата за сесија се создаваат привремено. Откако ќе го затворите прелистувачот, сите колачиња за сесија се бришат.

КОИ КОЛАЧИЊА ГИ КОРИСТИМЕ И ЗОШТО?
Општо гледано, веб страницата користи колачиња за да ве разликува вас од други корисници на веб страницата. Ова пред се ни помага да ви овозможиме добро искуство кога ја пребарувате веб страницата и секако ни овозможува да ја подобриме истата. Колачињата исто така се користат за со цел да се олесни функционирањето на веб-страницата или да се запомнат вашите активности и преференции, за да се обезбеди персонализирана/приспособена содржина на веб-страницата и за да се прикаже нејзината навигациска историја. Колачињата што можеме да ги користиме на веб страницата може да се поделат на следниов начин:
I. Неопходни
II. Аналитични
III. Перформанси/Функционирање
IV. Таргетирање

Некои колачиња можат да исполнат повеќе од една од наведените цели.

Неопходни колачиња
ви овозможуваат да се движите низ веб страницата и да користите основни карактеристики на страницата. Без овие колачиња, не можеме да ги обезбедиме бараните услуги.

Овие колачиња ги користиме за:
• Да ве идентификуваме вас дека сте најавени на веб страницата и да ве идентифицираме
• Да се осигуриме дека сте поврзани со соодветната услуга на веб страницата кога вршиме какви било измени во начинот на функционирање
• За безбедносни цели

Доколку ги спречувате овие колачиња, не можеме да гарантираме како ќе реагира веб страницата за време на вашата посета.

Колачиња за аналитика собираат информации за тоа како ја користите веб страницата, на пр, страниците кои ги посетувате, и доколку сте искусиле грешки на нашата веб страна. Овие колачиња не собираат информации што би можеле да ве идентификуваат и се користата само за да ни помогнат да го подобриме работењето на веб страната, да ги разбереме интересите на нашите корисници и да ја измериме ефективноста на рекламирањето.

Ние користиме колачиња за аналитика за:
• Да спроведеме аналитика на веб страната: Добиваме статистика за начинот на користење на веб страната
• Да добиеме податок за бројот на корисници на веб страната што вршеле прегледи на одреден продукт или услуга,
• Помош за подобрување на веб страната со мерење на сите грешки и потфрлувања што се појавуваат,
• Да тестираме различни дизајни за веб страната

Со некои од нашите колачиња, за нас управуваат и трети страни.

Колачиња за перформанс/функционалност се користата за давање на услуги или за паметење на поставките за подобрување на вашата посета.

Ние користиме колачиња за функционалност за:
• Да се запамтат поставките што сте ги примениле, односно одбрале, како што се распоредот, големината на текстот, преференции и бои,
• Да се запамти дали веќе сме ве прашале дали сакате да пополните анкета, да учествувате во наградна игра итн...
• Да се запамети дали сте вршеле преглед на одредени компоненти или листи на веб страната за да не ви се повторуваат
• За да покаже кога сте најавени во веб страната
• Да прикажеме вградени видео содржини

Со некои од нашите колачиња, за нас управуваат и трети страни.

Колачиња за таргетирање се користат за следење на вашата посета на веб страната, како и сите услуги кои се нудат онлајн, вклучувајќи ги тука страниците што сте ги посетиле и линковите што сте ги следеле, што ни овозможува кон вас да насочуваме таргетирани реклами на веб страницата. За обработка на податоците за цели на директен маркетинг, Ве молиме да ја погледнете Политиката за директен маркетинг.

Колачиња за таргетирање може да се користат за:
• Прикажеме насочени реклами во рамките на нашата веб страна.
• Да се подобри начинот на испорака на персонализирани реклами и содржини и да се измери успехот на рекламните кампањи на веб страната.

КОГА БАРАМЕ ВАША СОГЛАСНОСТ
За сите колачиња е потребна ваша согласност.

Ваша согласност бараме пред да ги поставиме колачињата на вашиот уред. Согласност можете да дадете со кликнување на соодветното копче на банерот што ви е прикажан на почеток на вашата посета. Доколку не сакате да дадете согласност или сакате да ја повлечете согласноста за било какви колачиња, во било кое време, ќе треба да ги избришете и блокирате односно оневозможите колачињата преку поставките на прелистувачот. Видете подолу во оваа политика за тоа како да го направите ова. Имајте предвид дека оневозможување на овие колачиња ќе влијае на функционалноста на веб страната и може да ве спречи да имате пристап до одредени карактеристики на веб страната.

КАКО ДА ГИ ИЗБРИШЕТЕ ИЛИ БЛОКИРАТЕ КОЛАЧИЊАТА
Повеќето веб прелистувачи овозможуваат одредена контрола на повеќето колачиња преку поставките на прелистувачот. Меѓутоа, ако ги користите поставките на прелистувачот за блокирање на сите колачиња (вклучително и неопходните колачиња), можеби нема да можете да пристапите до целата веб страна или до одредени нејзини делови.

Промена на поставките за колачиња. Поставките на прелистувачот за промена на поставките за колачиња обично се наоѓаат во менито 'options' или 'preferences' на вашиот прелистувач. Со цел да ги разбереме овие поставки, следниве линкови може да бидат корисни. Во спротивно, треба ја користиме опцијата 'Help' во вашиот прелистувач за повеќе детали.
Повеќе информации. За да дознаете повеќе за колачињата, вклучително и како да видите како се поставени колачињата, како да управувате и бришете, посетете ја страницата www.aboutcookies.org.

Листа на колачиња

Назив на колачето   Цел Сесија /постојано тип
_ga Аналитика на Google – Колачиња од трета страна Се користи од Google Analytics за да се преместат податоците за посетителот, сесијата, кампањата и да се следи употребата на страницата за извештајот за составување на извештај за анализа на страната.Колачињата ги чуваат информациите анонимно и доделуваат случајно генериран број за да ги идентификуваат индивидуалните посетители. Повеќе информации на https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/analyticsjs/cookie-usage Постојан - 2 years Колачиња за аналитика
_gat Аналитика на Google – Колачиња од трета страна Се користи од Google Universal Analytics за да се ограничи собирањето на податоците во страниците со голем сообраќај. Повеќе информации на https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/analyticsjs/cookie-usage Сесија - 1 минута Колачиња за перформанс/функционалност
_gid Аналитика на Google – Колачиња од трета страна Се користи од Google Analytics за складирање информации за тоа како посетителите ја корсистат веб страната и помага при креирање на извештај за анализа на работењето на страната. Собраните податоци, вклучително и бројот на посетители, изворот од каде потекнуваат и страниците се појавуваат во анонимна форма. Повеќе информации на https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/analyticsjs/cookie-usage Сесија/1 ден Колачиња за аналитика
_gcl_au Аналитика на Google – Колачиња од трета страна Ова колаче се користи од Google Analytics за да се ја разбере интеракцијата на корисникот со веб страната. Постојан / 3 месеци Колачиња за аналитика
omappvp Lisca.mk Колачето е поставено за да идентификува нови корисници наспроти поранешни вратени корисници. Колачето се користи заедно со колачето _omappvs за да се утврди дали корисникот е нов или претходен корисник. Постојан /11 години Колачиња за аналитика
omappvs Lisca.mk Ова колаче се користи заедно со колачето omappvp. Ако се поставени двете, корисникот е претходен корисник. Ако ниту едно од колачињата не е поставено, корисникот е нов корисник Постојан / 20 минути Колаче за аналитика
frontend Lisca.mk Ова колаче се користи за ракување кориснички сесии. Ова колаче е поврзано со Магенто и е потребно за функционалноста на страницата. Постојан/1 ден Неопходно колаче
frontend_cid Lisca.mk Ова колаче е од суштинско значење за работата на страната. Тоа помага да се идентификува еден корисник на повеќе страници за време на една посета на веб страната со ИД на сесијата Постојан/1 ден Неопходно колаче
IDE Колачиња од трета страна Користено од Google DoubleClick за чување на информации за тоа како корисникот ја користи веб страната и која било друга реклама пред да ја посети веб страната. Ова се користи за да им се презентираат на корисниците реклами што се релеватни за нив според корисничкиот профил Постојан / 1 година и 24 дена Колаче за таргетирање
_fbp Lisca.mk Ова колаче е поставено до Фејсбук за испорака на реклами кога корисниците се на Фејсбук или некоја дигитална платформа одржувана од Фејсбук по посета на ова веб страна. Постојан / 3 месеци Колаче за таргетирање
_cfduid Lisca.mk Cloudflare сигурносна поставка сесија Неопходно


Контактирајте не
За било какви прашања слободно можете да не контактирате на: [email protected]